A természetes talajerősítő szerek alkalmazása nemcsak a talaj termékenységét növeli, hanem hozzájárul a fenntartható kertészkedéshez is. Ezek a szerek gazdag tápanyagokkal látják el a talajt, és támogatják a növények egészséges növekedését.
A komposzt az egyik leghatékonyabb természetes talajerősítő. Konyhai hulladékokból, például zöldségmaradékokból, tojáshéjból és kerti nyesedékből készíthető. A kész komposzt javítja a talaj szerkezetét, növeli a vízmegtartó képességet és tápanyagokat biztosít a növények számára.
Készítsünk trágyalevet csalánból, zsurlóból vagy komfrey (általvetett) levelekből. Áztassuk a növényeket vízbe néhány napig, majd az oldatot hígítva öntözzük a talajra. Ez a módszer természetes nitrogént és ásványi anyagokat juttat a talajba.
A zöldtrágya növények, mint például a lucerna, a mustár vagy a lóhere, ültetése és talajba forgatása kiváló talajerősítő megoldás. Ezek a növények nemcsak tápanyagokat adnak a talajhoz, hanem javítják a talaj szerkezetét is.
Fa hamuja kiváló kálium- és foszforforrás. Keverjük a hamut a talajhoz, de ügyeljünk a mennyiségre, mert a túlzott használat lúgosíthatja a talajt.
A tojáshéj kiváló kalciumforrás, a kávézacc pedig nitrogénnel gazdagítja a talajt. Mindkettőt egyszerűen szórjuk a talaj felszínére, vagy keverjük bele ültetés előtt.
A talaj pH-értékének javítására használhatunk meszet vagy dolomitot. Ezek az anyagok segítenek semlegesíteni a savas talajt, és pótolják a kalcium- és magnéziumhiányt.
A hal- és algaliszt gazdag természetes tápanyagokban, különösen nitrogénben és foszforban. Használatuk különösen ajánlott gyümölcsfák és zöldségek trágyázására.
A természetes talajerősítők használatával nemcsak környezetbarát módon gazdagíthatjuk a kertünk talaját, hanem növényeinket is egészségesebb és bőségesebb terméssel jutalmazzuk.