Hogyan készítsünk bio alapanyagokból tartósított élelmiszereket, például lekvárt?




Válassz friss, bio alapanyagokat

Használj friss, szezonális gyümölcsöket és zöldségeket, amelyek biogazdaságból származnak, hogy biztosítsd a tartósítószer-mentes alapanyagokat.



Alaposan tisztítsd meg az alapanyagokat

Moss meg minden gyümölcsöt és zöldséget alaposan, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket és a maradványokat.



Használj természetes édesítőszereket

A cukor helyett választhatsz mézet, juharszirupot vagy más természetes édesítőket a lekvárhoz.



Készíts pektinmentes változatot

Ha szeretnéd elkerülni a boltban kapható pektint, használj természetes alternatívákat, például almapépet vagy citromlevet a sűrítéshez.



Főzd meg a lekvárt

Főzd össze az alapanyagokat egy nagy edényben alacsony lángon, és folyamatosan kevergesd, amíg eléri a megfelelő állagot.



Sterilizáld az üvegeket

Az üvegek és a tetők sterilizálása elengedhetetlen a tartósítás során. Használj forró vizet vagy sütőben történő melegítést.



Töltsd az üvegekbe a lekvárt

Forrón adagold a kész lekvárt a sterilizált üvegekbe, és azonnal zárd le őket szorosan.



Fordítsd fejre az üvegeket

Zárás után pár percre fordítsd fejre az üvegeket, hogy a tető szorosan záródjon és vákuum keletkezzen.



Tárold hűvös, sötét helyen

A kész lekvárokat hűvös, száraz helyen tárold, hogy minél tovább megőrizzék minőségüket.



Fogyaszd egészséggel!

Használd a házi készítésű lekvárt reggelikhez, desszertekhez vagy ajándékként a család és barátok számára.