Hogyan készítsünk egészséges, bio alapanyagokból készült ételeket?




Válasszunk szezonális alapanyagokat

Használjunk friss, szezonális biozöldségeket és -gyümölcsöket, amelyek tápanyagban gazdagok, és kevesebb környezeti terheléssel jár az előállításuk.



Egyszerű ételek, természetes ízek

Kerüljük a túlzott fűszerezést és feldolgozást. Hagyjuk, hogy az alapanyagok természetes íze domináljon.



Teljes értékű gabonák használata

Fehér liszt helyett válasszunk teljes kiőrlésű gabonákat, például barna rizst, quinoát vagy tönkölylisztet, hogy növeljük az ételek rost- és tápanyagtartalmát.



Kíméletes főzési módszerek

Kerüljük a túlfőzést és az olajban sütést. Inkább pároljuk, grillezzük vagy sütőben készítsük el az ételeket, hogy megőrizzük a tápanyagokat.



Helyettesítsük a finomított cukrot

Használjunk természetes édesítőszereket, például mézet, juharszirupot vagy datolyát a desszertekhez és italokhoz.



Bio tejtermékek és alternatívák

Válasszunk bio tejtermékeket vagy növényi alapú alternatívákat, például mandulatejet, zabtejet vagy kókusztejet, amelyek egészséges zsírokat tartalmaznak.



Friss fűszernövények

Használjunk friss fűszernövényeket, mint a bazsalikom, petrezselyem vagy rozmaring, hogy ízesítsük az ételeket és extra tápanyagokat adjunk hozzájuk.



Házi készítésű alapok

Készítsünk saját levesalapot, szószokat vagy önteteket, hogy elkerüljük a boltban kapható adalékanyagokkal teli termékeket.



Hidegen sajtolt olajok

Használjunk hidegen sajtolt olívaolajat, kókuszolajat vagy lenmagolajat az ételek elkészítéséhez, amelyek egészséges zsírsavakat tartalmaznak.



Kreatív saláták

Keverjünk különböző zöldségeket, magvakat és gyümölcsöket, hogy változatos, tápanyagban gazdag salátákat készítsünk.



Fermentált ételek

Készítsünk vagy vásároljunk fermentált ételeket, például savanyú káposztát, kimchit vagy joghurtot, amelyek támogatják a bélflóra egészségét.



Fagyasztás a későbbi felhasználásra

Fagyasszuk le a friss bio alapanyagokat, hogy hosszabb ideig élvezhessük a szezonális ízeket.