Ahhoz, hogy házi bio befőtteket és savanyúságokat készíthessünk, fontos, hogy minőségi, vegyszermentes alapanyagokat szerezzünk be. Látogass el a közeli biotermelőkhöz vagy helyi piacokra, ahol friss, szezonális biozöldségeket és -gyümölcsöket találhatsz. A következő alapanyagokra lesz szükséged:
Először is, alaposan tisztítsd meg a zöldségeket és gyümölcsöket, majd ha szükséges, hámozd meg őket. A zöldségeket például szeletelheted, karikázhatod, vagy egészben hagyhatod, attól függően, hogy milyen típusú savanyúságot szeretnél készíteni. Ha gyümölcsöket használsz, azokat is apríthatod, de akár egészben is elhelyezheted az üvegekben, például a lekvárhoz.
Ha savanyúságot készítesz, fontos, hogy először sózd meg a zöldségeket, hogy kioldódjanak a nedvességeik, és ízletesebb legyen a végtermék. A sózást követően hagyjuk őket pihenni, hogy levet engedjenek, majd leöblítjük és tárolásra kész állapotba hozzuk őket.
Az üvegeket alaposan tisztítsuk meg forró vízben, majd sterilizáljuk őket. Ha savanyúságot készítesz, tedd az üvegek aljára a fűszereket és gyógynövényeket (pl. kapor, fokhagyma, babérlevél). A zöldségeket vagy gyümölcsöket szorosan helyezd el az üvegekben.
A savanyúságok és befőttek alapja a savanyító lé. A következő arányban készítheted el:
Keverd össze a hozzávalókat, majd forrald fel a keveréket. Ha szükséges, ízesítheted egyéb fűszerekkel, mint például bors, mustármag, vagy pirospaprika.
Miután a lé felforrt, öntsd rá a zöldségekre vagy gyümölcsökre, majd zárd le az üvegeket. Helyezd az üvegeket forró vízfürdőbe, és főzd 10-15 percig, hogy a légmentesen zárt üvegekben tartósítani tudjuk őket. A befőzött savanyúságokat hűvös, sötét helyen tárold, hogy megőrizzék frissességüket és ízüket.
Miután elkészültek, hagyjuk pihenni a befőtteket és savanyúságokat legalább egy hétig, hogy az ízek összeérjenek. Így még finomabbá válik a végeredmény!