Miként csökkenthetjük a kémiai adalékanyagok bevitelét az étrendünkben?




Fogyassz teljes értékű élelmiszereket

Válaszd a feldolgozatlan, természetes alapanyagokat, például friss zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket, magvakat és gabonaféléket.



Kerüld a félkész és készételeket

Az előre csomagolt ételek gyakran tartalmaznak kémiai adalékanyagokat, például tartósítószereket és ízfokozókat. Helyettük készítsd el saját ételeidet otthon.



Olvasd el az élelmiszercímkéket

Mielőtt vásárolnál, ellenőrizd az összetevőlistát. Válassz olyan termékeket, amelyek kevesebb és természetesebb összetevőből állnak.



Vásárolj bioélelmiszereket

A biotermékek előállítása során nem használnak mesterséges vegyszereket, így ezek az élelmiszerek egészségesebb alternatívát kínálnak.



Készítsd el saját ételeidet

Otthoni főzéssel ellenőrizheted az alapanyagokat és elkerülheted a felesleges adalékanyagok használatát.



Használj természetes fűszereket és ízesítőket

Az ízfokozók helyett fűszerezd ételeidet friss vagy szárított gyógynövényekkel, természetes fűszerekkel.



Kerüld a mesterséges édesítőszereket

A cukorhelyettesítők helyett válaszd a természetes édesítőket, például mézet, juharszirupot vagy datolyát.



Tartósíts természetes módszerekkel

Az ételek tartósításához használj hagyományos technikákat, például befőzést, szárítást vagy fagyasztást.



Vásárolj helyi termelőktől

A helyi termelők friss, kevesebb vegyszerrel kezelt alapanyagokat kínálnak, amelyeket közvetlenül a termesztés helyszínéről szerezhetsz be.



Kerüld a mesterséges színezékeket

A színes ételek helyett válassz természetes árnyalatú alapanyagokat, például bogyós gyümölcsöket, céklát vagy kurkumát az ételek színezéséhez.