Milyen szezonális receptek készíthetők friss terményekből?




Tavaszi zöldségkrémleves

A tavasz friss zöldségei, mint a spárga, retek, vagy újhagyma, remek alapot adnak egy ínycsiklandó zöldségkrémleveshez. A zöldségeket apróra vágjuk, egy kis vajon megpirítjuk, majd vízzel felöntve felforraljuk. Sóval, borssal és friss fűszerekkel ízesítjük. Miután a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pürésítjük, és egy kevés tejszínnel gazdagítjuk.



Friss saláta szezonális zöldségekből

A friss tavaszi salátákhoz használhatunk különböző zöld leveleket, mint például rukola, hónapos retek, vagy fejes saláta. Az alap salátánkhoz adhatunk egyéb friss hozzávalókat, például újhagymát, apróra vágott spárgát, és színes paradicsomot. A salátát friss citromlével, olívaolajjal, sóval és borssal ízesítjük. Egy kis feta sajt vagy pirított magok feldobhatják a salátát.



Nyári paradicsomos tészta

Amint a nyári paradicsomok beérnek, érdemes friss paradicsomos tésztát készíteni. A paradicsomokat apróra vágjuk, és egy serpenyőben olívaolajon, fokhagymával és friss bazsalikommal megpároljuk. Az elkészült szószt rátesszük a megfőzött tésztára, és egy kis reszelt parmezánnal tálaljuk. Ez egy könnyű, friss és ízletes étel, amely tökéletes a nyári hónapokban.



Őszi tökleves

A hűvösebb hónapokban a tök remek alapanyag a melegítő levesekhez. A tököt felkockázzuk, egy kis hagymával, fokhagymával és gyömbérrel megpirítjuk, majd vízzel felöntjük. Sóval, borssal és egy kis szerecsendióval ízesítjük. Miután megfőtt, botmixerrel pürésítjük, és egy kevés tejszínnel dúsítjuk, hogy krémes állagot kapjunk. A leveshez pirított tökmagot is adhatunk a tetejére.



Téli gyümölcsös pite

A téli hónapokban a friss gyümölcsök, mint a alma, körte és citrusfélék ideálisak a pitékhez. A gyümölcsöket hámozzuk meg, szeleteljük fel, majd egy kis fahéjjal, szegfűszeggel és cukorral keverjük össze. A tésztát kinyújtjuk, és a gyümölcsöket belehelyezzük. A pitét sütés előtt egy tojásos kenőmáz réteggel kenjük meg. Süssük a pitét aranybarnára, majd frissen tálaljuk.